Danışan Ne İster?

Ana Sayfa / Blog

Ben psikoterapiye başvuran biri olsam, şikâyetlerimi anlatabilmem, içimi açabilmem, belki en gizli, en utandığım özelliğimi paylaşabilmem için ne gerekirdi? Terapiye başladığımda bir yandan kendi iç dünyamın dengesini korumakla meşgul olacak, diğer yandan da bilerek ya da bilmeyerek odanın içinde gelişecek ilişkiyi düzenleme çabasına gireceksem karşımdaki kişi nasıl biri olsun isterdim?

-İlk olarak beni dinleyen, tanımaya çalışan, yargılamayan, meli/malılar önermeyen, “yanılıyorsun” demeyen biri olsun isterdim; yani beni değerlendirerek değil, can kulağıyla, insan-insana dinleyen, duyulduğum, anlaşıldığım hissini veren biri. Ancak bütün bunları çok sağlam bir arkadaşım da sunabilir, dahası lazım.

-O kişi, beni anlamakla kalmayıp içinde bulunduğum darboğazdan çıkmama yardım edebileceğine, bunu sorumlu ve yetkin bir şekilde yapabileceğine güvendiğim biri olsun.

-O kişi sağladığı güven ortamı ve umudumu pekiştiren yetkin tavrı ile beni kendimi sorgulamaya davet etsin, farkındalığıma açılımlar sunsun.

-Bu açılımlar beni de meraklandırıp cesaretlendirsin; kaçındıklarım, kendimden sakladıklarımla yüzleşebileyim. Bunu yaparken zorlandığımda, karmaşık acılarla çözüldüğümde duygularımı paylaşıp taşıyabilsin.

-Arada hata yaparsa bunu dile getirsin ki ben de kusurlu bir insan olmanın insan olmaya engel olmadığına inanayım ve hataların tamir edilebileceğini göreyim; gerektiğinde beni uyardığında, sorunlarımla yüzleştirdiğinde bunu kaldırabileyim.

-Son olarak bütün bunları yaparken bana da bir pay versin. Benim yapmaya çalıştığım çok zor bir şey; bunu takdir etsin, çabalarıma saygı duysun, çorbada benim de tuzum olduğunu göreyim.Bütün bunlar her görüşmemizde aynı yoğunlukta gerçekleşmeyebilir, ama temelde bu öğeler varsa ben değişe-gelişe-bilirim. Tedirgin düşlem ve duygularımı, dar görüşlerimi, kısır döngü oluşturan davranışlarımı, yani eskiye dayalı beklenti örüntülerimi bir kenarda tutup, adım adım yeni açılımlar denemeye, gelişmeye heves etmeye cesaret bulabilirim.

Kaynak: Güler Okman Fişek, İlişki İçinde “Ben”; Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2018

Yazan: İz Psikoloji Enstitüsü